Knieprothese

Robot geassisteerde knieprothese

 

 

U krijgt binnenkort een ‘nieuwe knie‘, een totale knieprothese. In ons ziekenhuis wordt de chirurg door een robot geassisteerd om de prothese te plaatsen.

De ROSA of Robotical Surgical Assistant helpt de chirurg met het bepalen van de optimale positie van de prothese op maat van iedere individuele patiënt. Na deze berekening kan het plan uiterst nauwkeurig uitgevoerd worden: de prothese wordt met een bijzondere precisie geplaatst.

 

HOE WERKT ROSA?

  • STAP 1: Specifieke anatomie van de patiënt wordt uitgemeten: zowel de individuele vorm van de knie als de unieke ligamentaire spanning.
  • STAP 2: Met deze individuele gegevens wordt de meest optimale positie van de prothese berekend: een gepersonaliseerd plan wordt opgemaakt.
  • STAP 3: Het individueel chirurgisch plan wordt uitgevoerd met uiterste precisie via een robotarm, gestuurd door de chirurg.
 
 
 

ROBOT ASSISTEERT DE CHIRURG.

De robot is een bijzonder nauwkeurig hulpmiddel voor de chirurg. Het is de chirurg die uiteindelijk de handelingen uitvoert: de robot doet zelf geen invasieve handelingen. De robot moet beschouwd worden als een hyperprecieze assistent van de chirurg.

Bij een knieprothese worden de beschadigde kraakbeenlagen van bovenbeen en onderbeen verwijderd en vervangen door een hoogwaardige metaallegering. Tussen de componenten zorgt een polyethyleen inzetstuk voor een glad oppervlak.

NAUWKEURIGHEID VAN DE ROBOT

Het beschadigde bot en kraakbeen wordt tot 0,5mm en 0,5° nauwkeurig verwijderd. Op deze manier wordt het individuele chirurgisch plan precies gekopieerd worden naar de patiënt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat coupes uitgevoerd met assistentie van de robot significant minder variatie vertonen dan met de conventionele techniek. 

VOORDELEN VAN DE ROBOT

Met de technologie van navigatie wordt een gepersonaliseerd plan opgemaakt: op basis van de individuele anatomie en de ligamentaire spanning kan een unieke plaatsing van de prothese bepaald worden.

Via assistentie van de robotarm wordt deze plaatsing met een bijzondere nauwkeurigheid geplaatst. Een knieprothese dient soepel te zijn, maar stabiel. Minder weefselschade, minder bloedverlies, minder pijn, snellere revalidatie en op termijn ook een korter ziekenhuisverblijf: dit zijn de voordelen voor de patiënt.

Het uiteindelijke doel van deze unieke, gepersonaliseerde positie is een natuurlijk en pijnloos aanvoelen van de knieprothese. Een knieprothese die u toelaat de dagelijkse activiteiten vlot en symptoomvrij uit te voeren.