OSTEOTOMY AROUND THE KNEE

OSTEOTOMY AROUND THE KNEE

De normale knie heeft een rechte as. Als het been niet volledig recht is, wordt de knie asymmetrisch belast en kan aldus sneller overbelasting of degeneratie optreden aan één bepaalde zijde.

Patiënten met een belangrijke asafwijking kunnen behandeld worden met een ascorrectie. Op die manier wordt de asymmetrische belasting gecorrigeerd.

Soms zal de chirurg in het kader van de diagnostische oppuntstelling vragen om gedurende enkele weken een unloader brace te dragen: op die manier wordt het resultaat van de operatieve behandeling nagebootst. Dit geeft een meer voorspelbaar resultaat.

Een ascorrectie wordt verricht via een osteotomie: op een gecontroleerde manier wordt het bot doorgenomen door middel van zaag en beitel en dan progressief opengesperd (opening wedge osteotomie) of wordt een wig bot uitgenomen en dichtgeklapt tot de gewenste correctie (closing wedge osteotomie). Na herhaalde radiografische controle tijdens de ingreep, wordt het geheel gefixeerd met een plaat en  schroeven. Een 6-tal weken krukken worden voorzien na de ingreep.