Artrose of slijtage van heup is een vaak voorkomend probleem. Patiënten die met dit probleem bij ons terecht komen, hebben meestal reeds een aantal maanden tot jaren toenemende pijn ter hoogte van de lies of rondom de heup. Vaak zullen andere mensen opmerken dat iemand mankt, vooral na een eindje stappen. Indien pijnstillers of ontstekingsremmers geen beterschap meer geven, en wanneer deze mensen veel last ervaren in hun dagelijks leven, zal een operatie (een totale heupprothese = een “nieuwe heup”) noodzakelijk worden.
Het doel van een heupprothese is het wegnemen van pijn en andere klachten, het verbeteren van de beweeglijkheid en het verschaffen van een betere levenskwaliteit.
De operatie gaat als volgt: de beschadigde heupkop (de “bol”) wordt verwijderd en vervangen door een metalen of keramieken bol, welke bevestigd wordt op een metalen steel die gefixeerd zit (met of zonder cement) in de schacht van het dijbeen. Thv het acetabulum (de “kom”) wordt eveneens een metalen kom geplaatst die vastgroeit in het bot. Hierin wordt een gladde laag (polyethyleen of keramiek) geplaatst. De bol past perfect in deze gladde laag en zij vormen samen een nieuw gewricht.
Tijdens de laatste twintig jaar is een grote vooruitgang geboekt, met de ontwikkeling van vele nieuwe materialen en technieken. Hierdoor verwachten we dat de resultaten nog beter worden, en dat deze prothesen langer dan 20 jaar zullen meegaan.
De orthopedisch chirurg beslist voor elke patiënt individueel welk type prothese geplaatst wordt. Vooraf aan de ingreep wordt op de RX foto’s een planning gemaakt (“templating”), waardoor al op voorhand de maat van prothese kan ingeschat worden.
De ingreep zelf duurt ongeveer 1 uur. Belangrijk hierbij is dat nieuwe spiersparende technieken worden gebruikt, waardoor de revalidatie nu veel sneller gebeurt dan vroeger. In de meeste gevallen wordt de volgende dag gestart met de gangrevalidatie. Na 3 tot 5 dagen kunnen de meeste patiënten het ziekenhuis al verlaten.,